Asociatia Fluens lanseaza proiectul "Un viitor mai sigur" - Pregatire pentru viata independenta a copiilor si tinerilor din centrele rezidentiale



Asociatia Fluens si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 1  lanseaza proiectul Un viitor mai sigur- imbunatatirea calitatii serviciilor sociale si de baza pentru copii si tinerii institutionalizati, care va avea o durata de 14 luni. Scopul principal este de a pune bazele Centrului Viata Independenta, prin intermediul caruia copii si tinerii din centrele de plasament vor avea acces la servicii sociale, ateliere de invatare si dezvoltare a abilitatilor de viata si oportunitati de angajare. Activitatile derulate vizeaza 178 de adolescenti institutionalizati din centrele rezidentiale si apartamentele sociale ale DGASPC sector 1, dar si personalul angajat in cadrul acestora. La finalul proiectului, va fi publicat studiul Managementul de caz in parteneriat public-privat si asistarea intersectoriala a copiilor si tinerilor aflati in situatii de risc.
Centrul Viata Independenta, care va fi acreditat prin intermediul proiectului, va oferi un complex de servicii integrate (dezvoltarea deprinderilor de viata independenta, socio-educationale, angajabilitate etc.), venind in intampinarea unor nevoi si dificultati cu care sistemul actual se confrunta, precum: personal insuficient raportat la numarul de copii, valorizarea limitata a abilitatilor de viata independenta sau lipsa unor servicii sociale de care acestia au nevoie. Astfel, prin dezvoltarea unui sistem complementar celui existent si prin colaborarea cu institutiile si organizatiile partenere Asociatiei Fluens, Centrul Viata Independenta va oferi posibilitatea tinerilor si copiilor sa se dezvolte personal si profesional, sa participe la cursuri si ateliere destinate nevoilor pe care le au si sa aiba sanse sporite la integrarea pe piata muncii.
Concret, cei 178 de tineri si copii implicati in proiect vor putea participa la ateliere centrate pe abilitati specifice de viata independenta, care vor fi dezvoltate in cadrul centrului si care sunt menite sa le ofere experiente practice de invatare din mai multe arii: abilitati primare de autoingrijire, ingrijirea spatiului de viata, educatie pentru sanatate, managementul timpului, arta, ecologie, responsabilitate financiara, antreprenoriat, utilizarea calculatorului). Mai mult decat atat, acestia vor lua parte la grupuri de dezvoltare personala si terapie, dar si la cursuri de formare profesionala si inscriere la diferite stagii de practica.
In completarea activitatilor destinate tinerilor, in cadrul proiectului se vor organiza o serie de activitati de formare si de suport dedicate personalului care lucreaza in centrele vizate. Activitatile vor aborda o serie de subiecte de interes pentru acest domeniu, precum situatii de criza psiho-emotionala si comportamentala si modalitati eficiente de abordare a acestora sau programul Gordon si metoda colaborativ-democratica aplicata relatiei copii - personal de ingrijire.
Studiul Managementul de caz in parteneriat public-privat si asistarea intersectoriala a copiilor si tinerilor in situatii de risc va fi prezentat la finele proiectului.  Acesta va cuprinde informatiile si solutiile identificate pe parcursul activitatilor in ceea ce priveste lucrul cu copii si tineri, cu personalul angajat si cu institutiile si organizatiile implicate in acest domeniu. Mai mult decat atat, va constitui o resursa de lucru pentru toate partile interesate si va oferi exemple de buna practica ce pot fi replicate, astfel incat sa se consolideze existenta unui sistem de invatare si dezvoltare complementar celui actual.
Cristina Iuresi, presedinte al Asociatiei Fluens – Lucrul cu tinerii aflati in sistemul de stat si cu personalul implicat a reprezentant pentru noi, ca organizatie si ca profesionisi in domeniu, un drum de invatare continuu, care ne-a oferit o imagine clara a situatiei actuale a sistemului, dar si oportunitatea de a intelege unde se afla zonele vulnerabile si ce putem propune in materie de solutii care sa sprijine dezvoltarea standardelor actuale. Pornim la drum acum cu un proiect care vizeaza aceste zone, iar  alaturi de parteneri care impartasesc dorinta noastra de a face pasi inainte in acest domeniu, vom putea oferi, la final, resursele necesare pentru ca ideile  sa devina solutii pe termen lung.
Proiectul se deruleaza pe o perioada de 14 luni (1 martie 2015 – 30 aprilie 2016), fiind un proiect finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Bugetul total al proiectului este de 99,236.08 Euro, din care 89,312 Euro reprezinta finantare nerambursabila.
Parteneri si colaboratori: Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 1 (DGASPC), Galeria Galateca

Curs IT pentru mamele singure


Cursul de IT pentru mamele singure a fost un dar pe care Asociatia Fluens a dorit sa-l ofere de 8 martie unor femei speciale, puternice si cu o vointa de fier. Incepand din data de 5 martie, mamele din familii monoparentale vor putea beneficia de un curs bilunar de elemente de baza in domeniul IT, astfel incat sansele lor de insertie pe piata muncii sa creasca, prin dobandirea de noi abilitati. In prima sedinta a cursului, mamele au invatat cateva notiuni legate de hardware si software, precum si realizarea de documente word simple, utilizarea comenzilor "save, cut, copy, paste".


 

Ca aplicatie practica, fiecare mamica a compus o  scrisoare pentru copiii sai, inserand si imagini in cadrul acesteia.
Totodata, am stabilit inceperea unor grupuri de lucru mama-copil si sedinte individuale de terapie, care vor avea loc de asemenea bilunar.