Workshop gratuit de tehnici psihodramatice in lucrul cu persoanele varstnice institutionalizate sustinut de traineri internationali



 Asociatia Fluens, alaturi de Norway Moreno Institute, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 1 (DGASPC) si Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti (DGASMB) organizeaza in perioada 21 august si 23 august, la Bucuresti, un workshop destinat psihologilor, consilierilor si reprezentantilor organizatiilor neguvernamentale (ONG) in cadrul caruia se vor discuta tehnici psihodramatice aplicate in cadrul lucrului cu persoanele varstnice, care se confrunta cu diferite tulburari de memorie si se afla institutionalizati in centre sociale. Workshopul va fi sustinut de Eduardo Verdú, director de studii al Institutului Moreno din Norvegia, expert in metode de actiune moreniana si trainer ce are la activ numeroase cursuri sustinute in toata Europa si Anita Lexau, specialist in psihodrama. 



In cele trei zile de workshopuri, participantii vor avea oportunitatea ca, alaturi de cei doi traineri internationali, Eduardo Verdu si Anita Lexau, sa invete prin intermediul exercitiilor practice tehnici psihodramatice axate pe lucrul cu persoanele varstnice si terapie prin reminiscenta, o metoda noua in Romania. Astfel, acestia vor avea oportunitatea de a explora noi metode de lucru, prin intermediul carora vor putea oferi servicii sociale inovative si vor putea contribui la combaterea marginalizarii si excluziunii varstnicilor, dar si de a-si dezvolta abilitatile de comunicare si relationare cu seniorii si de a face schimb de experienta cu ceilalti participanti. De asemenea, se va avea in vedere realizarea unei metodologii de lucru in cadrul camerelor de reminiscenta si in cadrul sesiunilor de terapie.

Participarea la cele trei zile de workshop este gratuita, iar persoanele care doresc sa ia parte la acest eveniment trebuie sa trimita un email pe contact@asociatiafluens.ro cu datele de contact (nume, prenume, institutia pe care o reprezinta, scurt istoric profesional) si un paragraf prin intermediul caruia sa isi motiveze intentia de participare. Locurile la acest workshop sunt limitate.

Otilia Geavlete, Director de programe Asociatia Fluens- Este o premiera pentru tara noastra sa avem specialisti cu o bogata activitate internationala care vor impartasi din experienta lor participantilor informatii despre tehnicile psihodramatice in lucrul cu varstinicii din centrele sociale. Acest workshop continua eforturile noastre de a aduce mai aproape de specialistii in servicii sociale terapii si metode inovative de lucru cu seniorii care sunt diagnosticati cu diferite boli mentale, venind astfel atat in intampinarea nevoilor pe care le persoanele varstnice institutionalizare, dar si a lucratorilor in domeniu. Echipa Fluens deja aplica terapia prin memorie in cadrul programelor sale si ne bucuram ca, prin
intermediul workshopului, vom putea sa deschidem un dialog cu colegii nostri si sa gasim impreuna idei de crestere a calitatii serviciilor pe care le oferim.

Asociatia Fluens si partenerii sai au redeschis anul acesta 6 camere de reminiscenta in cadrul Complexul Social de Servicii "Straulesti", Complexul Social de Servicii "Odai", Centrul de Ingrijire si Asistenta "Sf. Elena", Centrul de Ingrijire si Asistenta "Sf. Vasile" si Complexul de Servicii Socio-Medicale al Municipiului Bucuresti care a integrat Centrele de Ingrijire si Asistenta "Sf. Ion" si "Sf. Dimitrie", iar saptamanal seniorii beneficiaza de activitati terapeutice, de socializare si de reintegrare bazate pe terapia memoriei.

Workshopul are loc in cadrul proiectului Porti deschise- acces la servicii sociale inovative pentru persoane varstnice institutionalizate, care se deruleaza pe o perioada de 12 luni (15 aprilie 2015 -14 aprilie 2016), fiind un proiect finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Bugetul total al proiectului este de 82,942Euro, din care 70,394 Euro reprezinta finantare nerambursabila.

Despre Asociatia Fluens

Asociatia Fluens deruleaza, cu ajutorul echipei de voluntari, programe care vin in sprijinul celor mai vulnerabile categorii sociale: copii abandonati, batrani singuri, tineri aflati la inceput de drum, persoane bolnave si familii care provin din medii defavorizate.. Asociatia dezvolta o serie de proiecte in parteneriat cu directiile de protectie a copilului, caminele de varstnici, organizatii publice si private.
Activitatea organizatiei poate fi urmarita online, pe www.asociatiafluens.ro sau www.facebook.com/damdirectiebinelui

Despre Porti Deschise- acces la servicii inovative pentru persoanele varstnice insitutionalizate

Asociatia Fluens, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 1, Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti si Norway Moreno Institute deruleaza in perioada aprilie 2015 –aprilie 2016 proiectul Porti deschise- acces la servicii sociale inovative pentru persoane varstnice institutionalizate. Organizatiile isi propun sa vina in sprijinul a 200 de varstnici institutionalizati, cu risc crescut de excluziune sociala prin oferirea de servicii inovatoare si asistenta completara celei pe care o primesc: psihoterapie, dobandire de abilitati in domeniul tehnologiei, activitati de socializare, acces la servicii medicale. Principalul obiectiv al proiectului este sa se reamenajeze camerele de reminiscente din cadrul celor 6 centre ale DGASPC Sector 1 si DGASMB, o metoda terapeutica noua in Romania. 50 de persoane care lucreaza in acest domeniu vor beneficia de ateliere vizand dezvoltarea abilitatilor de comunicare cu persoana varstnica si de grupuri de suport psihologic.