CAZ SOCIAL: Marius si jocul pe sârmă



De doua ori in acest an, Asociatia Fluens a contribuit la plata examenului RMN pentru Marius. 

Am asteptat impreuna cu parintii sai, cu sufletul la gura, rezultatele. De fiecare data, au fost bune.  Pentru inca 6 luni,  parintii lui Marius pot sa respire mai liber, sa doarma cu mai putine griji, sa se bucure. Cu toate acestea,  ei trebuie sa treaca, de fiecare data, prin emotii coplesitoare, ca si cum de  zbuciumul lor repetat ar fi  necesar ca sa tina lucrurile in echilibru. 
 


La 10 luni, Marius a fost diagnosticat cu meduloblastom (tumora cerebrala maligna) si operat cu succes. De atunci, la fiecare 6 luni, trebuie sa repete investigatia RMN.









      

 Astazi, Marius are patru ani, se joaca, rade si traieste ca orice copil de varsta lui. Cu toate acestea, parintii sai stiu ca amenintarea se ascunde inca in preajma lor si traiesc infruntand periodic teama cea mai cumplita care poate macina sufletul unei mame sau al unui tata. Inaintea fiecarui examen RMN, clipele se scurg extrem de greu, iar cand medicul se apropie cu rezultatul, timpul se opreste.  De fiecare data, pentru parintii lui Marius, viata reincepe numai cand afla vestea cea buna: Marius este in afara pericolului. 


Anul acesta Asociatia Fluens a fost alaturi de Marius si de parintii sai, oferindu-le 700 de RON, o parte din costul celor doua  investigatii realizate.

 Pentru familia lui Marius, traiul nu este deloc usor. Tatal este somer si lucreaza ocazional pentru a-si intretine cei doi copilasi, de doi si patru ani. In aceasta situatie, plata investigatiei devine aproape imposibila pentru familie.  O cheltuiala de 1000- 1500 RON la fiecare sase luni dezechilibreaza orice buget,  dar nu aceasta este problema familiei. Ar face orice pentru Marius, cu toate astea este foarte greu sa obtina banii necesari pentru RMN. 

Ne-am bucurat sa-i putem ajuta, fie si pentru a vedea zambetul lui Marius si chipul luminat al parintilor sai.  Am obtinut pentru ei o donatie de 400 RON la primul RMN si apoi de 300 RON la al doilea. 

Speram sa nu ne oprim aici.  De aceea avem nevoie si de ajutorul vostru.  In luna ianuarie 2013, Marius trebuie sa repete analiza.  Acum, ca il cunoasteti, priviti-va copiii cand dorm sau cand se joaca, regasiti-l in trasaturile lor. Ganditi-va ca Marius joaca, mereu si mereu, un joc extrem de periculos, ca merge pe sârma deasupra unei prapastii.  Oferiti-le parintilor sai sansa de a-l vedea ajuns la un loc sigur. Cu cat suntem mai multi, cu atat devine mai usor.

CAZ SOCIAL: Agatha Cristiana si dreptul la lumina



In luna august, Asociatia Fluens a ajutat o familie sa pastreze ceea ce pentru unii dintre noi reprezinta o conditie banala a confortului zilnic: lumina in casa in care traieste. 



Agatha este un copil cu totul special: a terminat clasa a VIII a cu media 10 si a intrat la Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu" cu media 9.60. Scrie poezii si picteaza, a castigat diplome la concursuri extrascolare si isi doreste sa publice o carte de poezii.

Cu toate acestea, Agatha traieste, impreuna cu mama sa "asa cum da Dumnezeu, de pe o zi pe alta, din ce ma ajuta colegele, unele cu mancare gatita, altele cu banuti sau cu diferite lucruri, hainute si incaltari pentru fata si pentru mine" (sunt chiar cuvintele d-nei Iuliana, mama Agathei, care nu a renuntat niciodata sa spere pentru fiica sa la un viitor mai bun)

D-na Iuliana o creste singura pe Agatha, cu un singur salariu de bugetar, fiind obligata, de-a lungul timpului sa faca tot felul de imprumuturi, datorii pe care la un moment dat nu a mai reusit sa le achite.  Finalul a fost ca a trebuit sa renunte, rand pe rand, la ceea ce noi numim "o viata decenta",  la  calculator, televizor, telefon, acumuland restante la intretinere si la utilitati. Astfel incat cateodata a  fost nevoita sa renunte chiar si la hrana.  

Si, de multe ori,  atat mama cat si fiica au stat uitate, singure in intuneric

Acest lucru a incercat Asociatia Fluens sa-l previna in aceasta vara, platind o factura la curent electric in valoare de 115 RON pentru familia Agathei.










Va indemnam sa incercati sa-l preveniti si voi. De cate ori aprindeti lumina in propria voastra locuinta, ganditi-va la familia aceasta si la dreptul Agathei la lumina. Incercati sa v-o imaginati intr-o casa goala, pe intuneric, asteptand. Apoi hotarati singuri daca Agatha merita sau nu dreptul de a trai in lumina.


Acest caz social a fost prezentat si de Razvan Pascu.Pe blogul sau gasiti carnetul de note al Agathei, CV-ul ei, cateva dintre diplomele primite, precum si 2 documente Word (aici si aici) cu texte scrise de Agatha.
Daca vreti sa o ajutati pe Agatha, cu orice, chiar si un sfat, haine, bani, carti, materiale pentru scoala sau orice altceva atunci nu ezitati sa o faceti – o puteti contacta pe mama ei la adresa de e-mail georgescu_iuliana@ymail.com