Asociatia Fluens lanseaza proiectul Porti deschise -acces la servicii sociale inovative pentru persoane varstnice institutionalizate-



Asociatia Fluens, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 1 (DGASPC) si Norway Moreno Institute lanseaza proiectul Porti deschise- acces la servicii sociale inovative pentru persoane varstnice institutionalizate. Organizatiile isi propun sa vina in sprijinul a 200 de varstnici institutionalizati, cu risc crescut de excluziune sociala prin oferirea de servicii inovatoare si asistenta completara celei pe care o primesc: psihoterapie, dobandire de abilitati in domeniul tehnologiei, activitati de socializare, acces la servicii medicale.
Principalul obiectiv al proiectului este sa se reamenajeze camerele de reminiscente din cadrul celor 6 centre ale DGASPC Sector 1, o metoda terapeutica noua in Romania. 50 de persoane care lucreaza in acest domeniu vor beneficia de ateliere vizand dezvoltarea abilitatilor de comunicare cu persoana varstnica si de grupuri de suport psihologic. 


Dezvoltarea prin intermediul proiectului a centrelor de reminiscente initiate in cadrul caminelor de batrani din sectorul 1, are drept obiectiv prevenirea unor maladii grave ce afecteaza memoria pesoanelor varstnice, precum dementa sau Alzheimer, dar si stimularea implicarii sociale a varstnicilor si recastigarea respectului de sine. Cu ajutorul reminiscentei, beneficiarii isi vor putea aduce aminte momentele placute din viata lor, iar spatiile vor fi amenajate cu fotografii si obiecte familiare, facilitand astfel procesul terapeutic.  Terapia prin reminscenta este utilizata cu rezultate foarte bune in tari precum Anglia, Germania sau Spania, iar in Romania primele astfel de centre au fost deschise in 2006, de catre DGASPC sector 1 si au avut realizate activitati in cadrul acestora pana in 2008.

Aditional redeschiderii centrelor, in cadrul proiectului vor fi introduse servicii de psihoterapie adaptate nevoilor psihologice principale ale varstnicilor. Pentru dezvoltarea acestor servicii, Asociatia Fluens va colabora cu un partener norvegian de renume in domeniul psihologiei, Norway Moreno Institute. Serviciile oferite in proiect vor reprezenta rezultatul workshopurilor realizate la inceputul proiectului, la care vor participa psihologii si voluntari din proiect. 

Totodata, vor fi oferite programe de socializare, atat in centre, cat si in afara aceastora, a caror menire este sa ii ajute pe varstnici sa depaseasca gradul de pasivitate si sa previna izolarea. Cu sprijinul personalului, dar mai ales cu sprijinul voluntarilor organizatiei, programele de socializare vor avea trei componente: activitati recreative, activitati cu caracter cultural, activitati de stimulare a implicarii la nivel socio-politc si decizional. 

In ceea ce priveste personalul din centre, in cadrul proiectului vor fi oferite pentru acestia o serie de cursuri axate pe dezvoltarea abilitatilor de comunicare si interrelationare, dar si servicii de suport psihologic pentru a combate efectele situatiilor cu impact emotional negativ (ex. ingrijirea permanenta a bolnavilor dependenti, asistarea persoanele cu boli terminale etc.) 

Beneficiarii proiectului provin din Complexul Social de Servicii "Straulesti", Complexul Social de Servicii "Odai", Centrul de Ingrijire si Asistenta "Sf. Elena", Centrul de Ingrijire si Asistenta "Sf. Vasile", Centrul de Ingrijire si Asistenta "Sf. Ion" si  Centrul de Asistenta "Sf. Dimitrie". 

Otilia Geavlete, Vicepresedinte al Asociatiei Fluens- Proiectul „Porti deschise” are la baza experienta pe care am acumulat-o de-a lungul timpului prin intermediul altor initiative destinate varstnicilor, lucru ce ne-a oferit o imagine clara despre actualul sistem social si unde putem interveni cu propuneri si programe eficiente si adaptate nevoilor varstnicilor, dar si care au succes in afara tarii, precum centrele de reminiscenta din Anglia. Mai mult decat atat, cu sprijinul partenerului norvegian, vom reusi sa aflam informatii si sa deprindem noi metode in acest domeniu care se ridica la standard europeme. 
 
 Proiectul se deruleaza pe o perioada de 12 luni (15 aprilie 2015 -15 aprilie 2016), fiind un proiect finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Bugetul total al proiectului este de 82,942Euro, din care 70,394 Euro reprezinta finantare nerambursabila.

Parteneri si colaboratori: Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 1 (DGASPC), Norway Moreno Institute, Galeria Galateca, Institutul de Management si Dezvoltare Durabila, Asociatia Neoart.


Despre Asociatia Fluens
Asociatia Fluens deruleaza, cu ajutorul echipei de voluntari, programe care vin in sprijinul celor mai vulnerabile categorii sociale: copii abandonati, batrani singuri, tineri aflati la inceput de drum, persoane bolnave si familii care provin din medii defavorizate.. Asociatia dezvolta o serie de proiecte in parteneriat cu directiile de protectie a copilului, caminele de varstnici, organizatii publice si private.

Activitatea organizatiei poate fi urmarita online, pe www.asociatiafluens.ro sau www.facebook.com/damdirectiebinelui
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.